Informační povinnost správce

Vážení občané,

v souvislosti s Nařízením Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/679. o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a o volném pohybu těchto údjů a o zrušení směrnice 95/46/ES (Obecné nařízení o ochraně osobních údajů), ve znění pozdějších předpisů (dále jen Nařízení GDPR), si vás dovolujeme iinformovat o tom, jak obec zpracovává vaše osobní údaje.

Kdo spravuje Vaše osobní údaje?

Správce Vašich osobních údajů je:

  • Název: Obecní úřad Slatina
  • Sídlo: Slatina 62, Slatina, 341 01 Horažďovice
  • Starostka: Marie Šolcová
  • IČO: 43313906
  • DIČ: CZ43313906


Kdo je pověřencem GDPR obce?

Jako orgán veřejné moci, musíme mít pověřence pro ochranu osobních údajů, který nám pomáhá chránit Vaše osobní údaje.

Pověřencem pro ochranu osobních údajů naší obce je:

  • Mgr. Stanislav Marek
  • Telefon: 602 109 005
  • E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Kdy se můžete obrátit a pověřence pro ochranu osobních údajů?

Pokud se domníváte, že zpracováváme Vaše osobní údaje v rozporu s právními předpisy, můžete podat stížnost u našeho pověřence pro ochranu osobních údajů.

Z jakého důvodu zpracovává obec Vaše osobní údaje?

Zpracováváme Vaše osobní údaje zpravidla proto, že nám to ukládá zákon nebo jiný právní předpis (zejm. zákon č. 128/2000 Sb., o obcích, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvytel a rodných číslech a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů). V některých případech zprcováváme Vaše osobní údaje v rámci výkonu územní samosprávy či při plnění smluvních vztahů.

Předáváme Vaše osobní údaje jiným subjektům?

Ano, předáváme osobní údaje v případě, že nám to ukládá právní předpis nebo podmínky dotačního řízení (např. Krajský úřad v případě vyúčtování dotací). Soukromým subjektům předáváme osobní údaje jen v případě, že je to nutné pro splnění naší povinnosti (např. externí účetní).

Předáváme osobní údaje do třetích zemí?

Osobní údaje do třetích zemí (zemí mimo Evropskou unii) nepředáváme.

Po jakou dobu budou Vaše osobní údaje uloženy v našich evidencích?

Vaše osobní údaje budou v našich evidencích uloženy po dobu stanovenou vnitřními předpisy obce, příp. po nezbytně nutnou dobu dle účelu zpracování.

Jaká máte vůči nám, jako správci Vašich osobních údajů, práva?

Kdykoliv od nás můžete požadovat:

  1. umožnit přístup k Vašim osobním údajům,
  2. opravit Vaše osobní údaje, které nejsou přesné,
  3. vymazat Vaše osobní údaje (v případě, že jsou splněny podmínky uvedené v článku 17 Nařízení GDPR), případně omezili jejich zpracování.

V čem spočívá právo na přístup k osobním údajům?

  1. Můžete nás požádat, abychom Vám sdělili, zda zpracováváme Vaše osobní údaje.
  2. Můžete nás požádat o přístup ke zracovávaným osobním údajům a o informace o zpracování těchto údajů.
  3. Můžete nás požádat o poskytnutí kopie zpracovávaných osobních údajů.

Můžete požádat o přístup k osobním údajům jiné osoby?

Můžete požádat pouze o přístup ke svým osobním údajům. Pokud chcete požádat o osobní údaje jiné osoby, musíte mít od ní plnou moc.

Jakým způsobem můžete takovou žádost podat?

Obec přijímá žádost o informace jak v listinné podobě, tak i žádost podanou elektonickou formou. 

Součástí přijetí žádosti je oveření totožnosti žadatele. Toto ověření žadatele je nezbytné pro ochranu osobních údajů žadatele proti neoprávněnému zpřístupnění těchto osobních údajů informací.

Způsoby ověření totožnosti:

  1. Přijetí datovou schránkou z datové schránky subjektu údajů.
  2. Přijetí prostřednictvím e-podatelny, kde podání je podepsáno platným kvalifikovaným elektronickým podpisem.
  3. Oveřenní totožnosti na podatelně obce.
  4. Žádost je podepsána oveřeným podpisem (úřad, notář).

Jiný způsob ověření není přípustný.

Do kdy mi poskytnete odpověď?

O přijatých opatřeních Vás budeme informovat zpravidla do jednoho měsíce. V některých složitých případech však můžeme lhůtu prodloužit. 

Kolik taková žádost stojí?

Tato žádost a její vyřízení je bezplatné. Nicméně v odůvodnitelných případech můžeme požadovat náhradu některých nákladů (např. cenu přenositelného disku, na kterém Vám je poskytnut seznam všech osobních údajů, které o Vás zpracováváme).

Dal jsem souhlas se zpracováním osobních údajů a chtěl bych ho odvolat.

Pokud udělujete souhlas ze zpracováním některých Vašich osobních údajů, pak máte právo kdykoliv souhlas odvolat. Tím však není dotčena zákonnost zpracování osobních údajů založená na souhlasu uděleném před jeho odvoláním. To znamená, že zpracování osobních údajů do dovolání souhlasu je legální.

Co máte konat, pokud se domníváte, že nezpracováváme Vaše osobní údaje správně?

V takovém případě se můžete obrátit na našeho pověřence pro ochranu osobních údajů nebo máte právo podat stížnost u dozorového orgánu, kterým je Úřad pro ochranu osobních údajů, se sídlem: Pplk. Sochora 27, 170 00 Praha 7, telefon: +420 234 665 111 (ústředna), fax: +420 234 665 444, elektronická podatelna (zpracovává ozámení došlá na elektonickou adresu úřadu), e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., datová schránka: qkbaa2n, webové stránky: https://www.uoou.cz.


Dokumenty ke stažení: narizeni_gdpr (953 kB | PDF)